איך מבצעים טיפול בחרדות באופן יעיל?
החרדה היא אחת מן התופעות המורכבות ביותר אשר הנפש האנושית יכולה לחוות. כאשר אדם נמצא בהתקף חרדה, הוא יכול לחוש כי הוא נמצא בסיכון מתמיד לחייו, אף על פי שבאופן אובייקטיבי, לא נשקפת לחייו כל סכנה. בראש ובראשונה בבואנו לבחון את סוגיית החרדות והשפעותיהן על האדם, הרי שחשוב להבחין בין טיפול בחרדות לבין טיפול בפחדים. הפחד הוא מנגנון מציל חיים ללא כל עוררין – הוא מרתיע אותנו מפני סכנות אמיתיות. יחד עם זאת, החרדה לא נובעת באמת מסכנה מוחשית כזו או אחרת, אלא מתחושה עמוקה של פחד אשר האדם מקבל כתוצאה מתהליכים אחרים אשר עוברים עליו באותה עת מבחינה נפשית כמובן.
טיפול קוגניטיבי יעיל ביותר כנגד תופעה של חרדות
אחת השיטות היעילות לבצע טיפול בחרדות היא באמצעות טיפול קוגניטיבי. הטיפול הקוגניטיבי מבוסס על התמודדות בשלבים שונים של האדם עם מושא החרדה שלו. טיפול בחרדות באופן קוגניטיבי, כולל בין השאר עקרונות של דימיון מודרך. המטפל מכווין את המטופל לדמיין כיצד הוא מתמודד בראשו עם מושא החרדה, והמטופל מצליח למצוא שיטות שונות להתמודדות עם החרדה – וכך ידוע כיצד ליישם אותן במציאות.
טיפול באופן פסיכותרפי נותן מענה טוב לתופעה
לעתים, טיפול בחרדות עובר לשלב הפסיכותרפי. הטיפול הפסיכותרפי בחרדות נועד לרוב למקרים שהם מורכבים יותר, והוא גם ארוך יותר. טיפול בחרדות בסגנון זה נועד כדי לעקור מן השורש תופעות מוקדמות אשר גרמו להתפתחות החרדה. בחלק מהטיפולים הללו נעשה גם דיון מקיף בחייו של האדם – כולל חיי המשפחה, חיי הזוגיות, יחסיו עם הוריו ועם הסביבה הקרובה, יחסיו עם קולגות בעבודה, וכיו"ב.
האם נדרשים גם כדורים?
לא תמיד טיפול בחרדות דורש גם אבחון פסיכיאטרי ובנוסף גם טיפול בכדורים מתאימים, אם כי הדבר אפשרי. יש אנשים שסובלים מחרדות, בשל חוסר איזון ביוכימי בתוך הגוף. במצב שכזה, כדורים מתאימים לטיפול בחרדות יכולים בהחלט לסייע, וזאת במקביל לטיפולים קוגניטיביים ופסיכותרפיים. כך אפשר להוריד את מפלס החרדה, ולאפשר לאדם לתפקד בצורה רגילה.